Receptek

     

    Paradicsomleves betűtésztával

    Fokhagyma krémleves

    Palóc leves

    Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel

    Pulykavadas penne tésztával

    Tejfölös rakott kel

    Sajtos pogácsa (A közkedvelt Márton recept!)

    Szalagos fánk sárgabarackízzel

    Aranygaluska vanília sodóval

     

    Paradicsomleves betűtésztával

    Hozzávalók:

    • 1 liter 100 %-os paradicsomlé (dobozos)
    • kevés olaj
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
    • cukor
    • ételízesítő
    • betűtészta

    paradicsomleves betűtésztávalElkészítés:
    A vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Ha kész, lehúzom a tűzről, és néhány percet várok, hogy ne legyen túl forró (különben megég a paprika). Ezután beleteszem az őrölt paprikát, elkeverem a hagymával. Beleöntöm a paradicsomlevet, és még kb. fél-háromnegyed liter vizet. Majd beleteszek 3-4 evőkanál cukrot, 1-2 evőkanál ételízesítőt és egy nagy csipet sót. Ezután felforralom. Forrás után érdemes megkóstolni és újra fűszerezni. Amikor az ízek jól összeforrtak (csupán pár perc), leveszem a tűzről és átszűröm, hogy a hagyma ne rontsa az összképet. Újra tűzre teszem, és amint újra felforr, beleteszek 2-3 marék betűtésztát. Aki sűrűn szereti, az tehet bele többet is. Amint a tészta megfőtt kész is a remekmű!

     

    vissza a tetejére

     

    Fokhagyma krémleves

    Hozzávalók:

    • 1 közepes vöröshagyma
    • 2 evőkanál vaj
    • 12 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál liszt
    • 3/4 l húsleves
    • 2,5 dl tejszín
    • frissen őrölt bors
    • frissen reszelt szerecsendió
    • 1 evőkanál citromlé

    fokhagyma krémlevesElkészítés:
    Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoljuk, a fűszerekkel ízesítjük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

     

    vissza a tetejére

    Palóc leves

    Hozzávalók:

    • 1 kg marhahús (lábszár, vagy bármi, amiből gulyást szoktunk készíteni)
    • füstölt szalonna
    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 kg zöldbab
    • 60 dkg krumpli
    • 2-3 babérlevél
    • 1 csokor kapor
    • 2 szem paradicsom
    • 2 szem paprika
    • pirospaprika
    • 2 dl tejföl
    • 2 dl tejszín
    • liszt
    • kevés olaj

    palóc levesA füstölt szalonnát megpirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonna zsiradékjában üvegesre dinszteljük. Beletesszük a felkockázott húst. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra). A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a leves alap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

     

    vissza a tetejére

    Fő fogások:

    Hansági göngyölt sertéskaraj párolt rizzsel

    Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 4 dkg gépsonka,
  • 8 dkg trappista sajt
  • 8 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl olaj